Translate

miercuri, 18 decembrie 2013

NOTIUNI DE UTILIZARE WINDOWS OS - tema 3

Ce este un menu (meniu)?

Meniurile iti ofera o cale sa trimiti comenzi computerului (sa-i spui ceea ce sa faca). Cand deschizi o fereastra meniurile sunt listate de la stanga la dreapta  sub bara de nume, in bara de meniu. Cand faci clic pe un anumit meniu apare un meniu cu o lista de optiuni. Aici selectezi o optiune (o comanda) facand clic pe ea. Daca se deschid alte submeniuri mergi pana gasesti ce doresti. In cazul in care in lista mai sunt si alte optiuni care nu sunt afisate, in partea de jos a listei este o sageata (un v suprapus) si facand clic pe ea, se vor afisa toate optiunile din meniul respectiv. Cand faci clic pe o optiune iti poate apare o fereastra de dialog unde tu trebuie sa dai eventual niste detalii pentru comanda ta.
Daca in dreptul anumitor optiuni vezi niste caractere inseamna ca apasand pe tastele caracterelor respective in acelasi timp, poti da computerului comanda respectiva. Deci e un mod mai rapid de a lucra.

Ce este o selectie?

O selectie este o zona ce arata ca o poza la negativ (ex. In mod normal pagina este alba si textul negru, dar cand textul este selectat, acesta apare "la negativ", adica textul are culoarea alba si fondul este negru) in care tu executi o comanda. De exemplu daca folosesti programul Word, tu poti selecta un cuvant apoi dai o comanda Underline (de subliniere) si cuvantul respectiv va fi subliniat.
Cum fac o selectie?
Sa faci o selectie:
1. Clic unde vrei sa inceapa selectia.
2. Tinand apasat butonul mouse-lui misti cursorul pana cand ai reusit sa selectezi ceea ce doresti.
Sau:
1. Clic unde vrei sa inceapa selectia.
2. Tinand apasata tasta Shift, faci clic la sfarsitul zonei ce o vrei selectata.
Nota: Tiparind pe un text selectat se va inlocui textul selectat cu noul text tiparit.
Explicarea mai pe larg a comenzilor Cut, Copy si Paste
Comenzile Cut, Copy si Paste sunt comenzi aproape universale. Acestea  sunt aproape in toate programele care lucreaza pe computer si au aceleasi functii. Le poti folosi cand lucrezi cu discuri, programe, dosare, fisiere, text, etc.

Cut (a taia):

 Cand folosesti Cut la ceva tu stergi acel ceva din locatia respectiva si pui in memoria Clipboard. Aceasta informatie va sta in memoria Clipboard pana cand folosesti din nou comanda Cut sau Copy. De fiecare data cand tu folosesti comanda Cut sau Copy tu inlocuiesti informatia din Clipboard cu ceea ce, cu o clipa mai inainte, tu ai folosit Cut sau Copy asupra ei. Tu poti sa Paste (lipesti) informatia din Clipboard ori de cate ori doresti.

Copy (a copia):

 Copy este similara cu Cut, doar ca originalul nu este sters ci ramane in continuare in locatia respectiva si in acelasi timp aceeasi informatie este pusa in memoria Clipboard. Aceasta informatie va sta in memoria Clipboard pana cand folosesti din nou comanda Cut sau Copy. De fiecare data cand tu folosesti comanda Cut sau Copy tu inlocuiesti informatia din Clipboard cu ceea ce, cu o clipa mai inainte, tu ai folosit Cut sau Copy asupra ei. Tu poti sa Paste (lipesti) informatia din Clipboard ori de cate ori doresti.

Paste (a lipi):

 Tu poti pune informatia din Clipboard oriunde vrei tu. Folosind comanda Paste (se citeste peist) informatia asupra careia tu ai folosit ultima data comanda Cut sau Copy se poate pune oriunde este pozitionat cursorul.

Clipboard: 

Clipboard is o memorie in care este stocata informatia asupra careia s-a folosit comanda Cut sau Copy. De fiecare data cand executi Cut sau Copy tu inlocuiesti informatia veche din Clipboard cu ceea ce, cu o clipa in urma, tu ai executat Cut sau Copy. Poti folosi Paste de cate ori doresti. Informatia din clipboard se pierde odata cu oprirea calculatorului.

Sunt trei modalitati de folosire a comenzilor Cut, Copy si Paste. Prin folosirea meniurilor, a tastaturii si a icon-urilor. Acest mod de lucru este aproape identic la toate programele.
Folosind meniul:
Cut
1. Selecteaza ce vrei sa Cut.
2. Clic meniul Edit, din bara de meniuri. Va apare un meniu.
3. Clic Cut.
Paste
1. Pune cursorul in locul in care vrei sa-ti apara informatia pe care o ai in Clipboard.
2. Clic meniul Edit, din bara de meniuri. Va apare un meniu.
3. Clic Paste.
Copy
1. Selecteaza ce vrei sa Copy.
2. Clic meniul Edit, din bara de meniuri. Va apare un meniu.
3. Clic Copy.
Folosind tastatura:
Cut
1. Selecteaza ce doresti sa Cut.
2. Press Ctrl-x.
Paste
1. Pune cursorul in locul in care vrei sa-ti apara informatia pe care o ai in Clipboard.
2. Press Ctrl-v.
Copy
1. Selecteaza ce doresti sa Copy.
2. Press Ctrl-c.
Folosind icon-urile din bara de unelte:
Cut
1. Selecteaza ce doresti sa Cut.
2. Clic pe icon-ul Cut din bara de unelte.
Paste
1. Pune cursorul in locul in care vrei sa-ti apara informatia pe care o ai in Clipboard.
2. Clic pe icon-ul Paste din bara de unelte.
Copy
1. Selecteaza ce doresti sa Copy.
2. Clic pe icon-ul Copy din bara de unelte.

B@zarPC - Pagina de anunturi vanzari componente pc SH


Imprimanta Epson Stylus


Router NETGEAR- DG834G.v2



Tunere Tv - PCI (doar placa functionala)

Laptop IBM T22
Detalii pe Pagina de B@zarPC sau clik AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

-Let me know, if you want out more details about what I wrote, or have something to say, leave a post in the comments box, !